Pozostałe projekty

Biurowiec centrali Kaufland Polska we Wrocławiu

Charakter: Budynki biurowe
Autorzy projektu: GrupaRB
Pracownia: Grupa RB

Galeria

Budowa biurowca centrali Kaufland Polska trwała od połowy 2014 roku. Prace budowlane już się zakończyły, a pracownicy przeprowadzają się właśnie do nowej siedziby. Autorem projektu biurowca jest wrocławskie biuro architektoniczne Grupa RB

Nowa siedziba centrali Kaufland Polska znajduje się przy skrzyżowaniu al. Armii Krajowej z ul. Ziębicką na wrocławskich Krzykach. Dotąd dość zdewastowaną i nieuporządkowaną tkankę miejską kształtowała tu niska zabudowa i funkcja charakterystyczna raczej dla przedmieścia miasta niż jego centrum i reprezentacyjnej części, którą niewątpliwie jest otulina jednej z głównych arterii komunikacyjnych Wrocławia, czyli al. Armii Krajowej, tzw. obwodnicy śródmiejskiej.

Kształt i lokalizacja budynku na działce podporządkowane zostały przebiegowi ulic, kreując ich pierzeje i porządkując urbanistycznie ten obszar miasta. Lokalizacja budynku w zabudowie pierzejowej wymusiła przebudowę infrastruktury znajdującej się w pasie drogowym przyległych ulic. Zaowocowało to całkowitą modernizacją części terenów publicznych znajdujących się pomiędzy jezdniami, a powstałym budynkiem. Stworzono nowe ciągi piesze, rowerowe i tereny zielone.

Elewacja – zastosowane rozwiązania

Siedmiokondygnacyjny biurowiec to budynek o bardzo klarownym układzie, wynikającym z jego funkcji i ściśle jej podporządkowanym. Elewacja została utrzymana w uspokojonej formie, bez zbędnych zabiegów stylistycznych. Ma ona odzwierciedlać charakter inwestora i użytkownika obiektu - firmy o stabilnej i ugruntowanej pozycji w branży handlowej.

Od zewnątrz, czyli od strony al. Armii Krajowej i ul. Ziębickiej, elewacja zbudowana jest z naprzemiennie położonych pasów okiennych i międzykondygnacyjnych. Te drugie wykonano z kaset aluminiowych i poprzez wprowadzenie dodatkowych ich podziałów całość elewacji utrzymano w wyraźnym, horyzontalnym układzie. Na odbiór wizualny budynku wpływa też zastosowany detal – skontrastowanie wysuniętych, niczym niezakłóconych pasów międzyokiennych z cofniętymi, utrzymanymi w ciemniejszej barwie pasami okien. Zostały one dodatkowo urozmaicone odpowiednio dobranymi profilami okiennymi oraz systemem żaluzji zewnętrznych z charakterystycznym rytmem pionowych, zewnętrznych prowadnic.
– Ten z pozoru banalny, horyzontalny układ elewacji, jednoznacznie odbierany z dalszej perspektywy, dzięki zastosowanym detalom, łącznie z odpowiednim doborem kolorystyki, oglądany z bliższej odległości zyskuje głębię i wieloplanowość. Elewacja staje się wyrazista i nie sprawia wrażenia płaskiej – mówi Leszek Wdowiak, architekt, dyrektor działu projektowego w Grupie RB.

Od strony wewnętrznej projektanci wprowadzili dodatkowe elementy rozrzeźbiające bryłę budynku, które nadały elewacji w tym miejscu nieco mniej rygorystyczny, a tym samym jeszcze bardziej przyjazny klimat. Zaprojektowali w pełni przeszklone, częściowo wysunięte ze ścian głównych klatki schodowe.

W narożu budynku zlokalizowano wejście główne do biurowca. Dokonano tu pewnej transformacji pasmowej elewacji - przebiegające pasy międzykondygnacyjne „odrywają się” od głównej bryły, a w ich miejsce pojawia się pełne przeszklenie w postaci szklanej fasady. W ten architektonicznie oszczędny sposób budynek uzyskał dynamiczny i ekspresyjny element stanowiący o jego charakterze.

Uniwersalne wnętrza

Obiekt zaprojektowano z uwzględnieniem niemieckich norm DIN dotyczących budowy obiektów „bez barier” (z wszelkimi udogodnieniami dla osób niepełnosprawnych) oraz wyposażono w zaawansowane systemy sterowania budynkiem (BMS).

Szerokość budynku przyjęto w taki sposób, aby maksymalnie doświetlić wnętrza z pomieszczeniami biurowymi i aby mogły być one swobodnie dzielone. Mogą funkcjonować jako powierzchnie typu „open space” (obecnie większa część budynku), ale bez żadnego problemu i w sposób bardzo ekonomiczny można w nich wydzielić standardowe pomieszczenia biurowe. Same powierzchnie „open space” zostały dość mocno zhumanizowane. W pasie środkowym tych pomieszczeń wprowadzono tzw. powierzchnie komunikacyjne – obok ogólnodostępnego sprzętu biurowego znajdują się tam również rośliny, stoliki, kanapy i fotele, przy których pracownicy mogą się spotkać na chwilę rozmowy czy wspólna pracę.

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Inne projekty:

Realizacje:

Zobacz więcej informacji o użytkowniku:

Pracownia: Grupa RB Sp. z.o.o. Sp. k.
Dodane przez: GrupaRB
Dodano: 29/06/2016
Powrót do kategorii: Pozostałe projekty