Pozostałe projekty

Bunkier Sztuki w Krakowie

Charakter: Galerie sztuki
Autorzy projektu:
Pracownia: Horizone Studio

Galeria

Wyróżnienie 1-go stopnia w konkursie na przebudowę "Bunkra Sztuki" w Krakowie.

Tematem konkursu było opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy, rozbudowy i nadbudowy Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki, położonej przy krakowskich Plantach.
Inwestor zakładał rearanżację i przywrócenie elementów oryginalnego wyglądu istniejących wnętrz galerii, zrealizowanych w latach 60-tych XX wieku, w tym rozbudowę części podziemnej. Dodatkowo głównymi zadaniami konkursu miała być koncepcja nadbudowy "Bunkra Sztuki" o dodatkową przestrzeń ekspozycyjną oraz pomysł na realizację nowego pawilonu istniejącej obecnie przy Plantach kawiarni.

W pracy konkursowej skupiliśmy się na trzech głównych zagadnieniach projektowych: przebudowie wewnętrznego układu funkcjonalnego, rozbudowie podziemnej części budynku wraz z pawilonem nowej kawiarni oraz nadbudowie o dodatkowe przestrzenie ekspozycyjne.

W koncepcji przyjęliśmy następujące założenia projektowe:
• Nowe działania mają być uzupełnieniem pierwszoplanowej roli istniejącego budynku Bunkra Sztuki i nie dominują nad charakterystycznym wizerunkiem obecnego obiektu, zarówno w odbiorze zewnętrznym, jak i w percepcji wnętrz.
• Podziemna rozbudowa funkcjonalna została przeprowadzona z jak najmniejszą ingerencją w pierwotny kształt budynku. W części podziemnej znajdują się funkcje ogólnodostępne: księgarnia, biblioteka, czytelnia, sale konferencyjna i audiowizualna oraz magazyny.
• Pawilon kawiarni nawiązuje do charakterystycznego wyglądu fasady Bunkra Sztuki, otrzymując nowoczesny wygląd. Zapewnia transparentność, umożliwia wgląd na elewacje istniejącego budynku od strony Plant.
• Pomiędzy pawilonem kawiarni, a budynkiem została wykreowana intymna przestrzeń, poprzez zaprojektowanie zewnętrznych schodów prowadzących do obniżenia placu, które umożliwią niezależne wejście i doświetlenie światłem dziennym części podziemnej. Schody mogą przejąć funkcję siedzisk, służąc jako dodatkowe miejsca kawiarni i czasowo mikro widownię dla potrzeb prezentacji multimedialnych.
• Nadbudowa nie dominuje optycznie nad główną bryłą budynku. Jest wycofana względem attyki oraz przyjmuje neutralną kolorystykę. Założono, że ekspozycja wewnętrzna na poziomie dachu zostanie poszerzona o wielofunkcyjny taras.

Skład autorski:
projekt: HORIZONE STUDIO
autorzy: Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński
współpraca: Jagoda Bogusławska, Nuno Oliveira, Michał Rączka, Krystian Wawer

więcej o projekcie: http://horizone.com.pl/pl/projekty/bunkier-sztuki

Dodane przez: horizonestudio
Dodano: 28/12/2016
Powrót do kategorii: Pozostałe projekty