Budynki

Partner Point II powstaje na wrocławskich Krzykach

Charakter: Budynki biurowe
Data realizacji: 2016
Lokalizacja: Wrocław, il. Życzliwa
Powierzchnia: 0,00 m2
Autorzy: GrupaRB
Pracownia: Grupa RB

Galeria

W ramach inwestycji Partner Point przy ul. Życzliwej powstał dotąd kompleks 3 biurowców. Od sierpnia 2015 roku trwa realizacja II etapu inwestycji dewelopera Partner Capital Group, a jego zakończenie jest przewidziane na 3. kwartał 2016 roku.

Na działce w jednej z najintensywniej rozwijających się dzielnic Wrocławia, na Krzykach, powstaje zespół siedmiu biurowców, których lokalizacja zapewnia szybkie połączenie zarówno z centrum miasta, jak i z autostradą. Obszar inwestycji został zagospodarowany nie tylko z myślą o jego funkcjonalności, ale również o walorach estetycznych. Budynki usytuowano na działce w dwóch szeregach podciętych prostopadłościanów zgrupowanych po trzy i cztery. Ustawiono je równolegle, frontami do siebie – w ten sposób przestrzeń staje się bardziej uporządkowana i tworzy wnętrze urbanistyczne otwarte widokowo na tereny zieleni przy rzece Ślęzie.

Na placu między pasmami zabudowy zapewniono 30 naziemnych miejsc parkingowych dla pracowników oraz klientów firm rezydujących w biurowcach, w tym 2 dla osób niepełnosprawnych.

Każdy obiekt biurowy realizowany w ramach projektu Partner Point II oferuje powierzchnię liczącą ok. 200 m2. Zaprojektowano je jako budynki o dwóch kondygnacjach naziemnych z antresolą dostępną z pierwszego piętra. Bryła tej kondygnacji (o znacznie większej powierzchni niż parter) została nadwieszona nad dojściem do budynków i oparta na słupach, tworząc podcień. Tak zaprojektowany budynek ma w rzucie kształt zbliżony do prostokąta. Zarówno forma, jak i kolorystyka stawianych budynków doskonale wpasują się w otoczenie i okoliczną zabudowę.

– Zaprojektowane przez nas obiekty biurowe estetycznie współgrają z tymi powstałymi w I etapie inwestycji. Postawiliśmy na elewacje klasyczne – tynkowane. Ściany i słupy w podcieniu wejściowym wykończone będą z kolei płytami gresowymi. Mając na uwadze bezpieczeństwo i wygodę pracowników, okna na parterze oraz od strony południowej wyposażyliśmy w skrzynki na rolety zewnętrzne – mówi architekt z Grupy RB, pracowni, która zaprojektowała kompleks przy Życzliwej.

Projektant zlokalizował wejścia do budynków w podcieniach od wewnętrznej strony zespołu zabudowy. Budynki posiadają niewydzielone klatki schodowe - każdą z nich podkreślono w bryle przez delikatne wysunięcie.

Na każdej z dwóch kondygnacji przewidziano stworzenie powierzchni biurowej typu open space, pomieszczenia socjalnego oraz toalet. Wysokość kondygnacji do sufitu podwieszanego wynosi 3 metry. W każdym lokalu zamontowana będzie wentylacja, klimatyzacja i centralne ogrzewanie.

Ponieważ dostęp do wnętrz biurowców jest możliwy z poziomu terenu, osoby niepełnosprawne bez problemu będą mogły korzystać z lokali znajdujących się na parterze. Na najniższym poziomie zaprojektowano również toaletę dla osób na wózkach inwalidzkich.

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Inne projekty:

Realizacje:

Zobacz więcej informacji o użytkowniku:

Pracownia: Grupa RB Sp. z.o.o. Sp. k.
Dodane przez: GrupaRB
Dodano: 01/04/2016
Powrót do kategorii: Budynki