Wnętrza

Salon Joanny Klimas

Charakter: Sklepy
Data realizacji: 2008
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: 100,00 m2
Pracownia: OTOMI Store Design Lab

Galeria

Życzeniem naszej klientki Joanny Klimas było stworzenie miejsca, które łączy w sobie sklep, kawiarnię i wzorcownię. Miejsca, w którym klientki nie tylko mogłyby przymierzyć projektowane przez nią kreacje, ale także podyskutować przy dobrej kawie i zrelaksować się przeglądając albumy mody z prywatnych zbiorów projektantki. Ponadto projektantce zależało na uzyskaniu przestrzeni, która umożliwi organizowanie autorskich pokazów mody.

Punktem wyjścia projektantów atelier na Muranowskiej było pytanie: jak połączyć styl projektowanych przez Joannę Klimas ubrań ze stylem wnętrza tak, aby stanowiły organiczną całość?

Joanna Klimas wielokrotnie podkreśla, że chce kobiety ubierać, a nie przebierać. Jej projekty są proste w formie, pozbawione zbędnych ornamentów, a jednocześnie wyraziste i zaskakująco świeże. Takie też miało być wnętrze pracowni.

Zdecydowaliśmy się zachować wyjątkowy klimat warszawskiego Muranowa lat 50-tych, ale nie chcieliśmy wiernie odtwarzać jego dawnego wyglądu. Szanując historyczne wnętrze uniknęliśmy nadmiernej ingerencji w zachowane detale. Wykorzystaliśmy zastane parkiety, faktury ścian i oryginalne okienne kraty. Stworzyliśmy wyraziste i minimalistyczne wnętrze, które jest tłem dla projektów Joanny Klimas.

Udało się uzyskać otwartą przestrzeń składającą się z dwóch wysokich sal (4,5 metra) wykończonych oryginalną socrealistyczną sztukaterią i połączonych monumentalnym portalem. Stworzenie antresoli pozwoliło na uzyskanie dodatkowej powierzchni, w której na co dzień znajdują się stoliki kawiarni i czytelni, a podczas pokazów mody zmienia się w rodzaj trybuny z której oglądane są pokazy. Lekka i ażurowa konstrukcja antresoli pokrytej szkłem nie przytłacza wnętrza, a światło dzienne wpada swobodnie na niższy poziom gdzie znajduje się wielofunkcyjna szafa. Eleganckie schody, których konstrukcja nawiązuje kształtem do krawieckich nożyc zachowują lekkość mimo przenoszenia ogromnych obciążeń.

Cała antresola została podświetlona ponad 120 świetlówkami o możliwości regulacjii światła w 6 strefach ekspozycyjnych. Pozwala to na doskonałe oświetlenie przestrzeni pokazowej na dolnym poziomie lokalu.

Uzyskane wnętrze odpowiada założeniom naszej klientki. Otwarta przestrzeń, w której ubrania powstają wprost na oczach klientek, niczego nie ukrywa.

Dodane przez: Otomi_pl
Dodano: 15/03/2016
Powrót do kategorii: Wnętrza